Veni, Vidi, Vasquez!

Eller "Vilken jävla tivoliarena dom har!".

Husomhelst, vi åkte till örebro. Var du inte där, var du en fyrkant. Som tur är blir du nu serverad en högklassig reserapport från Kronbloms hemvister, konstgrässtaden, gnällbältet, Unga Kubaners hemstad, staden där allting stannar upp när IFK Göteborg med supportrar gästar, staden med en arena bestående av Lisebergsfasader, staden där varenda jävel cyklar vart dom än ska och staden där Sebastian Henriksson är stor idol (nåja, det sista kanske inte är sant).

13.00 var den satta avgångstiden, då fem tappra själar skulle trotsa all logik och alla vettiga värderingar genom att färdas i en gron Renault alla de 28 milen mot Gamla Fina örebro. En resa som de flesta förknippar med uttråkning, förlust, skitmatch och världen tråkigaste resa hem igen. Det var också vad man var inställd på och eftersom man skall vara inställd på det värsta för att uppskatta allting utöver det scenariot, utsågs Sebastian Henriksson omgående till kvällens bödel, släkten är ju som bekant värst.

Efter sedvanliga förseningar kom vi så iväg; Pysen, Njbn, Gabbe, Kjäll och Laholm. Yngst vid ratten (att ni fortfarande ger mig förtroendet?) och övriga i öldrickarposition. Uppresan gick förhållandevis smidigt, diskussionerna avlöste varandra med ämnen som sekretesslagar, Nato, ICA-Stig, journalistik, huliganlagar, thailändska pikétröjor, avstängningar, att Kjäll bara skriver gamla artiklar, övriga trafikanters sätt att köra bil ("Men fan Pysen, vad aggressiv du är!"), värvningar av andra lags rejects (Eldin?), barnaga, trafikkameror och så vidare. Visste ni förresten att skillnaden mellan ADHD och DAMP är att man kan sitta stilla på en stol och ramla av om man har DAMP? Ett antal pissepauser och lastbilsomkörningar senare sladdade Scenicen in i örebro strax efter 16.

Parkering centralt och fint var inga problem, sedan skulle restaurang Babar letas upp. Laholm hade givetvis koll på var det låg, när övriga ville svänga var det fel fel fel för "på kartan ligger det rätt fram"! Till slut var det dags att fråga efter vägen, då visade det sig att det var Laholm som var fel fel fel. Detta skylldes på att kartan skulle visat felaktigt, vad ni vill tro är upp till er men det kändes som om Laholm inte hade alla ekrar i hjulet när vi var på Babar-jakt. En intressant upplevelse på vår lilla örebropromenad var alla jävla cyklar – öVERALLT! Herregud, vad är grejjen. Holland, Danmark och nu örebro – cykelentusiasternas Mecka. Kjäll flikade in att han minsann cyklat runt hela Köpenhamn en gång i sina yngre dagar, vi andra lekte turtles, cyklade i skogen med våra BMX och levde allmänt rövare – i Skåne tog man sig tydligen över sundet för att cykla på Kjälls tid. Jaja, alla är vi olika.

Babar så till sist, här skulle det läskas enligt vissa. Uteserveringen var verkligen knökfull och efter att ha trängts i den långa kön för att få komma in i nästan 40 minuter ("Nej, ni får inte gå före om ni inte står på listan!") tog det ytterligare halvtimmar för att kunna få betjäning i baren. Vilket drag, heja Blåvitt! Eller nej, nu var det visst en lönefredag på valfritt inneställe jag tänkte på och inte Babar en måndag i maj när Blåvitt är på besök. Vi tar om det – uteserveringen var nästintill folktom, likaså innandömmet av Babar. Första frågan man möts av är "öööööh, vet ni om det kommer några fler?", betänkt då att vi dyker upp efter att klubbens buss anlänt, vilket gav en hint om att det kanske inte kommer bli någon folkanstormning till bortaläktaren.

Efter att ha hjälpt personalen att ställa iordning uteserveringen, "Vi har inte hunnit plocka ut stolarna", var det mat & dryck på schemat. Tack vare missförstånd inom den tighta femmanna Scenic-mobben fick Pysen maten gratis, tack Babar. Och tacka fan för det, jag börjar bli redigt trött på alla hamburgertallrikar som är det enda som finns att tillgå så fort man lämnar Götet. Det enda plustecknet med det hela var att man slapp störiga inslag i maten, läs FML. Dessa skulle enligt rykten sitta i någon park och grilla. Halvvägs in i maten var så den matron förstörd då det börjar eka kring husknuten, där kommer FML med bihang eskorterade av både uniformerad och civil(!) polis. "öH vafan dom körde bort oss från parken! Vi hade inte gjort NåGONTING! Helt sjukt!". Nåja, jag vet inte – att bada naken(?) i något vattendrag, damm eller vad det nu var, jaga änder för att mata med öl och allmänt bara vara FML är nog ganska tillräckligt för att bli bortkörda från allmän plats.

Helt plötsligt dök Tvärsnytt upp, motsvarigheten till Västnytt i den delen av landet, och ville filma alla farliga Göteborgare på Babar. Vissa ställde ju helhjärtat upp på det hela, likt när Böglobbyn besökta Harrys häromåret. Varför? Varför bara bygga på alla fördommar och felaktiga uppfattningar som finns genom att stå och se hård och full ut iklädd matchtröja och skrika in i kameran – TVå personer? Somliga gjorde sitt för att slippa linsen, men när man får den i nyllet, ryggar, får frågan "vill ni inte vara med grabbar?", svarar "nej" och sedan får kameran rakt i nyllet igen blir man måttligt trött. Mer om SVTs Tvärtsnytt senare, det var dags att dra sig till arenan.

Efter en trevlig promenad till arenan där man hela tiden fick se sig för om man ville undvika att bli påkörd av alla dessa jävla cyklar, var det dags att ta sig in på Behrn Arenas underbar bortasektion. Berhn Arena förresten, detta storslagna mästerverk i arenasverige. Det som skulle bli en så bra arena med flera etage och det ena med det femte. Men som stöp över sina egna fötter och blev till något slags halvfabrikat, fortfarande inte färdigbyggd. Att den från utsidan såg ut som vilken modern arena som helst med väggar, fönster osv som skvallrade om någon form av innadömme, tills man kom runt på andra sidan och såg att allting bara var som en stor kuliss, det fanns inget innadömme utan fönstren ledde rakt ut i tomma intet, blev ett samtalsämne som upprörde och skapade debatt i de blåvita leden. Hela örebros arenaprojekt känns för mig som när man kissar i byxorna – det blir varmt och skönt till en början men sen blir det jävligt kallt. Jag ber vid mina bara knän för att vi slipper något liknande i Göteborg!

In på bortasektionen hursomhelst, upp med lite flaggor och en liten diskussion med Pringlesmannen, alias IFK Göteborgs säkerhetsansvarige, gällande visitering etc. Okej för att stoppa bengalsmuggling, men detta "heeelt omedvetna" tallande på skrev av matchvärdarna är inte så fruktansvärt trevligt varje gång man ska in på arenan. Matchen satte igång och som vanligt är vädret skit i örebro, så länge man befinner sig på bortaläktaren. Det spelar ingen roll om det är strålande sol likt i måndags eller ösregn, man störs alltid av det. Nu var det solen som låg rakt i ögonen. Vad ska man säga om matchen som sådan? Tja, vi bjöds på ett ruskigt snyggt mål av "Olle" Olsson och lite fotbollsporr av Vasquez, allt annat har väl nämnts tusentals gånger. Det vi på läktaren tyckte var minst lika intressant som matchen på planen var resultatet i övriga matcher, framförallt i Borås – vid ledning 1-0 och oavgjort på Borås Arena dammades ramsan "Serieledarna är vi, här är vi…" av. Så även vid 4-0 och 2-2 i Borås. Underbart, eller ska man säga sjukt, att IFK Göteborg anno 2007 toppar serien efter 5 spelade matcher trots att man inte alls presterat i paritet med vad man kan. (Nu smög förvisso Bajen och MFF om igår, men så länge det är målskillnad kan jag leva med det). Tvärsnytts kamerateam envisades med att konstant vända kameran åt Angelz.net-gängets håll så fort det skulle filmas, vackert värre. Utanför arenan hade sedan polisen spärrat av med polistejp och en mänsklig poliskedja för att skilja örebroarna från de farliga Göteborgarna. Rätt surrealistisk syn när det står ett par hundra personer och väntar på att få gå hem åt det håll de ska bakom en polisavspärrning, för att EN buss med Blåvita ska fyllas och släppas iväg. Det skrattade vi gott åt, likaså åt trion med civilpoliser som följt oss under dagen. Avslutningsvis togs ett gruppfoto med dessa tre och Gabbe, glatt leendes.

På det stora hela en fin insats läktarmässigt trots avsaknaden av trumma. Den nya sången börjar sätta sig hos folk och trots att det såg glest ut på Babar innan matchen var bortasektionen rikligt befolkad, jag tänker inte ge mig på att uppskatta några siffror men det var ett bra följe. Efter matchen beslutades att stanna kvar för att tacka spelarna vid bussen. Sagt och gjort, en efter en släntrade de ut från arenan. Somliga haltade tyvärr, Adam bland annat. Ragnar knöt näven i en segergest när han applåderades, Sella var lika trevlig som alltid, Rehn tog sig en pratstund och Vasquez sken som en sol, dessutom bjöd han Angelz.net på exklusivt material som dyker upp på sidan senare idag.

Bussen full och det var dags för spelarna att tänka på refrängen, så även för oss. "Serieledarna är vi, här är vi" ekade på tillbakavägen till bilen, färden gick via en pub för att kolla in SVTsporten. Sändningen började och man pratade om stormatchen på Borås Arena och drömmålen där, för att sedan bara visa Vasquez konstverk och knappt nämna resultatet från örebro. Vad är det för jävla Publi Service? Planer på att ringa upp SVT skrinlades snabbt då det inte var värt mödan att leta fram numret. Istället hägrade hemresan, en hemresa som numera såg så lätt och trevlig ut till skillnad från vad man väntat sig!

Ett stopp på McDonalds i Mariestad för lite nattkrubb blev det, den lökkastande och lökhatande journalisten Kjäll fick svälja stoltheten och beställa burgare med lök för att sedan peta väck den, Njbn tyckte inte det var värt besväret att stänga bildörren då vi ändå var på landet så den fick stå vidöppen på parkeringen under hela måltiden. Detta uppskattades dock inte av övriga då det var närmare 40 minus i bilen när det var dags att fortsätta färden. Vid 2-tiden rullade vi in i Göteborg igen, nöjda med dagen.

Nu tänker jag sluta ordbajsa för nu vill ni inte läsa mer, vill ni det så får ni vänta till nästa bortaresa och vill ni inte så skiter jag fullständigt i det. Nu ska jag sätta mig och glo på alla trevliga unga flickor som springer runt halvnakna på gatorna kring min arbetsplats, tacka vet jag vårvärmen! Har ni förresten tänkt på att alla tjejer ser bra ut nu när det är stora solbrillor som gäller. När de sedan tar av sig glasögonen inser man ju vad det är för våp man spanat in, usch…                                                Har jag glömt något nu? Jo, förresten – jag nämnde aldrig att de har en jävla cykelbutik inbyggd i arenan i örebro, vad annars? Dessutom hittade vi ett reklamblad för Unga Kubaner på ett träd. Deras matchuppmaning vad underbar att läsa, förhoppningsvis kommer ett scannat ex upp snart.

Jeffrey Aubynn – NEJ TACK! /Pysen

Lämna ett svar